HABERLER 12 Aralık 2015
ASTSUBAY SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ
ASTSUBAY SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan ve emekli olan astsubaylarımızın gerek çalışırken gerekse emeklilik hayatında birçok sorunla karşılaştığı yazılı, görsel,sosyal medyada ve birçok platformda dile getirilmektedir.

Başbakanımız Sayın Ahmet DAVUTOĞLU Genel Seçim öncesi vermiş olduğu müjde paketinde astsubaylar ile ilgili maddeleri gerçekleştirme adına çalışmalara başlamıştır.Bu süreçte gerek kamuoyu gerekse meslektaşlarımızı bilgilendirme adına Astsubay meslektaşlarımızın ana sorunlarını ve çözümlerini bilmesi önemlidir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan ve emekli olan astsubaylarımızın sorunlarına ve beklentilerine ilişkin talepleri aşağıda sunulmuştur.

1. Görev ve Makam tazminatları

2. İntibaklar ( 2003 Mezunu öncesi Astsubaylara 1 derece verilmesi )

3. Başlangıç derecesi 9/1 yerine diğer memurlarda olduğu gibi 9/2?den başlatılması

4. Astsubayların personel kadro düzenlemesinin yapılması



Sorunların Çözümlerinde Dikkat Edilecek Kriterler

1-Subaylar, aldıkları tazminatlarda emeklilik maaşlarına yansıtılır ibaresi olduğu için, emekli olduklarında maaşlarının % 80 - %85'ni almaktalar.

2-Astsubaylar çalışırken tazminat alamadıkları gibi, emekli olduklarında maaşlarının %45-%50'ni almaktadırlar.

3-Makam ve görev tazminatının Astsubaylara da verileceği Sayın Başbakanımız tarafından açıklanmıştır. Bu konuda birçok spekülasyonların ortada dolaştığı ve meslektaşlarımız olumsuz etkilemektedir.

4-Tazminatların verilmesinde esas olan tek kriter görev yılı olmalıdır. Adaletli olması açısından Subaylarda kaçıncı yılında makam ve görev tazminatı veriliyorsa, astsubaylara da aynı görev yılı dikkate alınarak verilmelidir.

5- Farklı kriterler uygulandığında Astsubayların büyük bir bölümünün tazminatları alamayacağı ve bunun adaletli olmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

6-İntibaklar konusunda uygulanacak kriter 2003 yılı Mezunu öncesi astsubaylara 1 derece verilmesi olmalıdır.

7-Başlangıç Derecesi Konusunda dikkate alınacak kriter birçok meslek yüksekokulu mezunlarında olduğu gibi 9/1 yerine 9/2 den başlatılması olmalıdır.

926 SAYILI KANUN

Subaylar için :

Madde 30 ? (Değişik: 6/5/1993 - 3909/1 md.) Subayların normal bekleme süreleri aşağıda gösterilmiştir.




Astsubaylar için :

Madde 78 ? (Değişik: 5/2/2009-5837/19 md.) Astsubayların normal bekleme süreleri aşağıda gösterilmiştir






Madde 36 ? (Değişik: 7/7/1971 - 1424/7 md.)

d) (Değişik: 5/4/2007 - 5621/1 md.) Kuvvet Harp Akademileri öğrenimini tamamlayıp kurmaylığı onaylanan subaylara iki yıl, bunlardan Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisinden mezun olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl; (2)
Harp Akademileri Komutanlığınca düzenlenen ve iki yarı yıllık programı içeren komutanlık ve karargâh subaylığı öğrenimini bitiren subaylara bir yıl;
Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personel temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek ihtiyaç duyulan bilim dallarında yüksek lisans öğrenimi yapanlardan; yüksek lisans eğitimi bitiriş notu, lisans eğitimi bitiriş notu, sicil notu ortalaması, mükâfatlar ve cezalar ile Türk Silâhlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirtilen diğer şartlar esas alınarak yapılacak sıralamada Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı namına ve kendi namına olmak üzere ayrı ayrı olarak bilim dalı karşılığında tahsisi yapılan kontenjanlara giren subaylara bir yıl, bunlardan doktora yapanlara bir yıl, doğrudan doktora yapanlara iki yıl, doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl;

Tıpta uzmanlık belgesi alanlara, diş tabipliğinde, veterinerlikte, eczacılıkta uzman belgesi alanlara veya doktora yapanlara iki yıl, bunlardan doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl; kıdem verilir.